Čunkovo zvolení je pro politiky vesměs dobrá zpráva

Představitelé parlamentních stran označili zvolení vsetínského starosty a senátora Jiřího Čunka do čela KDU-ČSL většinou za dobrou zprávu. Zatím si ale netroufají odhadnout, jak se s novým předsedou politika lidovců změní.

Podle prvního místopředsedy ODS Pavla Béma Čunek představuje většinový názor v KDU-ČSL. "Já osobně ten krok vítám," řekl ČTK Bém. Očekává, že se vyjednávací pozice lidovců o vládě pod Čunkovým vedením dramaticky nezmění a KDU-ČSL bude s ODS debatovat o proreformním kabinetu. "Není náhodou, že pan Čunek byl dovolen vedením KDU-ČSL do nejužšího vyjednávacího týmu, což bylo jakousi předzvěstí dnešní volby," uvedl v sobotu Bém. Čunek na sjezdu řekl, že bude podporovat vznik kabinetu, který se nebude muset opírat o přeběhlíky. V případě, že tato varianta padne, povede stranu v opozici. Vláda ODS, KDU-ČSL a zelených by se musela opírat o hlasy části poslanců ČSSD. Bém jí sice dává přednost před možnou vládou občanských a sociálních demokratů s lidovci, ale tuto variantu nevylučuje.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je Čunkovo zvolení dobrou zprávou hlavně pro lidovce, kteří se tak mohou dostat z určitého útlumu. "Pro nás bude zajímavé, jaká bude skutečně reálná politika pana Čunka jako předsedy, a kam povede stranu i ve vztahu k politice sociální demokracie," řekl ČTK. Zda a případně jak se změní politika lidovců, je podle Škromacha těžké odhadnout. Místopředseda ČSSD je stoprocentně přesvědčen o tom, že volba nového předsedy ovlivní jednání o vládě, protože KDU-ČSL bude rozhodovat, jaký kabinet vznikne. "A to si myslím, že bude klíčové pro jednání příští týden," uvedl Škromach. Oprášená trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených je pro ČSSD neakceptovatelná, připomněl.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by se strana pod Čunkovým vedením mohla posunout víc ke středu. Měla by tak na politické scéně působit jako "svorník", ne jako strana, která společnost rozděluje, uvedl Filip. Podle Filipa by lidovci s Čunkem v čele mohli také ustoupit od své přísné antikomunistické linie. "Jiří Čunek podle mého názoru ví, že na komunální úrovni spolupracují všechny strany. Toto poznání může přispět k tomu, že přestane ten až příliš radikální antikomunismus uvnitř KDU-ČSL," řekl ČTK Filip. Jednání o vládě budou podle něj záviset i na tom, zda nový lidovecký předseda změní svůj vyjednávací tým a jak rychle "zvládne přestup z politiky komunální do centrální".

Podle místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové dali lidovci Čunkovým zvolením najevo, že se chtějí od bývalého vedení strany odpoutat. Pozitivně zhodnotila fakt, že Čunek nebyl na rozdíl od jiných lidovců proti tomu, aby se do jednání o vládě zapojili i zelení. Pro Stranu zelených ale dál zůstává problémem vystěhování Romů ze Vsetína. O něm a o postoji lidovců k menšinách chtějí s novými představiteli KDU-ČSL ještě diskutovat. Za dobrou zprávu naopak Kuchtová označila to, že volba předsedy ukázala, že "ultrakonzervativní proud ztratil ve straně podporu". Jeho představitel Jiří Karas, který je odpůrcem potratů či registrovaného partnerství homosexuálů, v souboji o předsednické křeslo propadl.

Autor: Peter Gabaľ