CVVM: Nejdůvěryhodnější je prezident, důvěra ve vládu už neroste

Prezident Václav Klaus byl i v listopadu nejdůvěryhodnějším ústavním subjektem české politické scény. Oproti říjnu klesla důvěra občanů v jeho úřad o dvě procenta, stále ale Klausovi věří 69 procent občanů. Stabilní důvěru si udržuje i vláda, podle šetření Centra po výzkum veřejného mínění (CVVM) kabinetu v listopadu dalo důvěru 42 procent lidí, tedy stejně jako v září a říjnu. Zastavil se tak vzrůstající trend důvěry v tým premiéra Jiřího Paroubka.

Míra důvěry ve vládu výrazně stoupala od jara, kdy nastoupil Paroubek do čela kabinetu. Neprojevila se ale v tom, jak vnímají lidé celou politiku. V zemi stále výrazně převažuje nespokojenost s politickou situací nad spokojeností. Nespokojena je podle průzkumu CVVM zhruba polovina občanů. Asi třetina necítí ani spokojenost ani nespokojenost. Hodnocení, že je s politikou opravdu spokojen, vyřkl v listopadovém průzkumu zhruba každý osmý.

Nejmenší důvěru mají lidé v zákonodárce. Stabilně věří Poslanecké sněmovně a Senátu zhruba čtvrtina občanů. Větší důvěru lidé tradičně vkládají do komunální politiky, obecním zastupitelstvům důvěřují skoro dvě třetiny občanů, krajským zastupitelům 43 procent.