CVVM: Téměř dvě třetiny Čechů v zemi americký radar nechtějí

Proti umístění americké radarové základny v Česku jsou téměř dvě třetiny občanů. Vyplývá to z červnového průzkumu, který ČTK zaslalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). S výstavbou zařízení, které by mělo být součástí protiraketové obrany, naopak souhlasí více než čtvrtina lidí. Většina dotázaných také chce, aby se kvůli základně konalo referendum, zjistil průzkum.

Průzkumu CVVM se zúčastnilo 1013 lidí starších 15 let. Rozhodný nesouhlas s výstavbou radarové základny USA v Česku vyjádřilo 40 procent z nich, dalších 25 procent bylo "spíše" proti. Naopak šest procent Čechů uvedlo, že s umístěním radaru v zemi "rozhodně souhlasí" a 22 procent řeklo, že "spíše souhlasí". Sedm procent respondentů nedokázalo zaujmout jasné stanovisko. V červnu odpůrců protiraketové základny přibylo. Jejich počet klesl v květnu, nyní se opět přiblížil dubnovým statistikám.

Umístění amerického radaru v republice má většinovou podporu mezi příznivci ODS, voliči ostatních stran myšlenku americké základny v ČR většinou odmítají. U opoziční ČSSD a zejména KSČM je nesouhlas relativně četnější a vyhraněnější než u obou menších stran vládní koalice.