CzechTek je podle komunistů třeba vyšetřit, ale bez "politické hysterie"

Komunisté se domnívají, že okolnosti zásahu policie proti účastníkům technoparty CzechTek je třeba řádně vyšetřit, případné návrhy na zřízení parlamentní vyšetřovací komise by ale teď asi nepodpořili. Při jednání výkonného výboru ÚV KSČM také odsoudili snahy "některých politiků vytloukat ze sporu kolem zásahu proti technoparty politický kapitál" a vyvolávat "politickou hysterii". Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že tím míní především kritiky zásahu z řad pravice, tedy zejména ODS, ale i prezidenta Václava Klause. "V tomto směru je velmi podivné, když se pravice angažuje v případu, kdy je to svaté vlastnické právo (majitelů pozemků) pošlapáno a policie tam šla toto svaté vlastnické právo hájit," uvedl.

Zásah si vyžádal desítky zraněných na straně účastníků i policistů, proti postupu policie se již konalo několik demonstrací a případ také ovládl českou politickou scénu. Občanští demokraté viní premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) z toho, že policisté zasahovali na jeho politickou objednávku. Sociální demokraté ale míní, že politiku dělá z celého případu naopak ODS. Komunisté soudí, že zásah je nutné objektivně vyšetřit. "Myslím si, že by to měla vyšetřit především Inspekce (ministra vnitra)," řekl Kováčik. Pochybuje o tom, zda by ještě před závěry ministerské inspekce měla parlamentní vyšetřovací komise smysl.

Širší vedení KSČM se zabývalo mimo jiné také nadcházející schůzí sněmovny. Dolní komora bude hlasovat i o tom, zda krajům uloží, aby pozastavily převody nemocnic na obchodní společnosti. Kováčik uvedl, že KSČM bude opět proti převodům nemocnic, jak to společně s ČSSD prosazovala již v minulosti. Nechtěl ale předjímat, zda by se KSČM mohla s vládou shodnout například na podobě zákona o nájemném. Dolní komora má na programu i řadu dalších zákonů, začne projednávat třeba návrh na snížení daní, změny v životním minimu či zákon o střetu zájmů.

Autor: Ivo Prokop