David: Síťová lůžka, která v léčebnách zůstala, se nezneužívají

Síťová lůžka, která zůstala v českých léčebnách, nejsou podle ředitele bohnické psychiatrické léčebny Ivana Davida v žádném případě zneužívána. Používají se jen při zklidnění zvlášť agresivních pacientů, u nichž například neúčinkují silné léky, řekl David. V Bohnicích jsou dvě postele se sítí, jedna na mužském a jedna na ženském oddělení. "Agresivita je součástí mnoha poruch. Nevymysleli jsme si ji, abychom mohli pacienty týrat," uvedl David. Podle něj je použití lůžek přísně kontrolováno a vyhodnocováno. "Většinou jsou tato lůžka prázdná," dodal šéf léčebny. Kampaň kolem klecových lůžek označil za hysterickou, poškozuje podle něj psychiatrii. Lidé ji pak nevnímají jako lékařský obor, který pomáhá pacientům.

Informace o používání klecových a síťových lůžek v Česku vzbudily před rokem mezinárodní rozruch. Do kampaně za jejich zrušení se zapojila i autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová. Bývalý ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi "klece" v léčebnách okamžitě zakázal.

Agresivní a nebezpečné pacienty mohou lékaři uklidnit umístěním do síťového lůžka, v izolaci, kurtováním k posteli či silnými léky. Podle ředitele psychiatrické léčebny v Dobřanech na Plzeňsku Vladislava Žižky samotní pacienti obvykle vypovídají, že by byli raději uklidňováni v síťovém lůžku, kde se mohou pohnout, než kurtováni. "Ti, kteří v síťovém lůžku byli, pak přiznali, že to bylo oprávněné rozhodnutí," řekl ČTK Žižka. Připomněl, že omezovací prostředky se používají všude v zahraničí. V některých zemích se ale upřednostňují silné léky k utlumení, kurtování nebo zásah zdravotníků, kteří doslova neklidného pacienta zalehnou.