Debata Klause a Švejnara představila jejich protichůdné názory

Místy zcela protichůdné názory prezidenta Václava Klause a jeho protikandidáta Jana Švejnara nabídl jejich premiérový předvolební duel v přímém televizním přenosu. Otázky senátorů opoziční ČSSD, kteří si je pozvali, měly zjevně upozornit na Klausovy vyhraněné názory na ekonomiku nebo ekologii. Oba kandidáti se zásadně rozcházeli už v pohledu na kuponovou privatizaci, které se týkal první z dotazů. Klaus řekl, že jednoznačně odmítá hodnocení transformace z počátku 90. let jako neúspěšné. I když je podle prezidenta jasné, že ztráty z privatizace nebyly nulové, zvolená metoda prodeje státního majetku způsobila mnohem menší škody než v jiných postkomunistických zemích. "To, co tvrdí pan Klaus, není správná analýza," reagoval Švejnar, podle něhož dopadlo Česko mnohem hůř než ostatní srovnatelné státy a ještě přidalo do světového lexikonu termín tunelování. Důsledkem zvolené cesty podle něj bylo, že Česko se v druhé polovině 90. let dostalo do recese.

Rovnou daň Klaus označil za jeden z alternativních nástrojů daňového systému. Nepovažuje ale za realistické rovnou daň nyní v Česku zavést. Podle Švejnara rovná daň nikdy nebyla ve vyspělých zemích přijata, lepší je snížit systém daňových výjimek. Klaus také uvedl, že je pro ochranu životního prostředí, ale vymezil se vůči politice ochrany klimatu. Velmi mu to prý připomíná komunistické Poručíme větru, dešti. Švejnar označil prezidentův postoj za extrémní. Z hlediska vědeckého se neopírá o poznatky, že s velkou pravděpodobností dochází ke globálnímu oteplování vinou člověka, uvedl Švejnar, podle něhož se k tomu nelze stavět dogmaticky.

Diskuse prezidentských kandidátů přinesla i vzájemné útoky, ironické poznámky a štiplavé narážky. Švejnar například svému rivalovi vyčítal, že se schovává za prezidentský úřad, některé své názory účelově mění kvůli nadcházející volbě, jiné označil za extrémní. Klaus zase řekl, že má ze Švejnarových ekonomických názorů hrůzu. I přes to, že Švejnar často kritizoval Klausovy názory, v závěrečném slově uznal, že současný prezident by i v dalším funkčním období byl výrazným a houževnatým politikem, který by prosazoval silné, byť někdy extrémní názory. Uvedl také, že během druhého mandátu má prezident mnohem volnější ruku, protože už nemusí usilovat o znovuzvolení. Klaus reagoval slovy, že v žádném případě nehrozí, že by byl v příštích pěti letech "neřízenou střelou".

Oslovení poslanci a senátoři diskusi komentovali většinou tak, že nic překvapivého nepřinesla, a vyzdvihovali výkon svého prezidentského favorita. Bez rozdílu stranické příslušnosti se shodovali v tom, že formát diskuse v senátorském klubu nebyl nejvhodnější. Také experti upozorňovali na to, že diskuse měla daleko do klasického televizního duelu a působila poněkud staticky. Lišili se naopak v názoru na to, který z kandidátů měl v debatě navrch. Podle politologa Daniela Kunštáta ji zvládl lépe Klaus, podle politologa Petra Justa na tom byl o něco lépe Švejnar. Mediální expert Daniel Köppl soudí, že Švejnar byl efektivnější a Klaus zase efektnější. Podle vizážisty Petra Lukeše se na diskusi lépe připravila současná hlava státu. Klaus ve svém úvodním slovu nabídl pro příštích pět let poučené prezidentování, konzistenci a kontinuitu, prosazování autentických zájmů země a skutečné sociální cítění. Švejnar se označil za člověka, který může přinést nadstranickost, zkušenosti a schopnosti sjednocovat.