Dělníci odhalili zřejmě původní dřevěné základy Karlova mostu

Památkáři mají výjimečnou možnost prozkoumat zřejmě původní dřevěné základy pražského Karlova mostu. Cíleně je odkryli dělníci, kteří od konce loňského roku opravují dva mostní pilíře na malostranské straně památky. Právě na těchto pilířích, stejně jako na oblouku mezi nimi, je podle odborníků nejvíce původních prvků. Další možnost podívat se na dubové základy budou mít památkáři zřejmě až za několik set let. "Domníváme se, nebo jsme přesvědčeni, že jsme teď našli původní dubový rošt, na kterém je založen pilíř, a že tento rošt pochází z druhé poloviny 14. století," řekl Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu. Přesné datum nyní říci nelze. "Budeme odebírat vzorek a budeme se snažit určit dobu kácení dřeva," uvedl památkář.

Odborníci nechali udělat výkop u pilíře záměrně. Předpokládali, že tam základy z doby Karla IV. naleznou. Šefců podotkl, že kolem způsobu založení pilířů dosud panovaly částečně dohady, částečně fámy a bylo jen málo přesných údajů. Nyní je na dalších zhruba 200 až 300 let poslední možnost se na dubový rošt podívat, uvedl památkář. Za několik týdnů zmizí pod betonem. Podobné základy by bylo možné podle Šefců najít i pod dalšími pilíři. Protože však jejich založení bylo opraveno po velké povodni koncem předminulého století, nikdo se k nim už nedostane.

Magistrát nyní zajišťuje pilíře, na něž se tehdy nesáhlo. Podloží kolem nich vymlela katastrofální povodeň v roce 2002. Podle primátorova náměstka Jana Bürgermeistra už jsou dva ohrožené pilíře zabezpečeny. "Jsou staticky zajištěny tak, aby se nemohly už v žádném případě při případné povodni pohnout," řekl náměstek novinářům.