Deníky Bohemia: Farmář z Karlovarska střílel na vlastní býky

Pětačtyřiceti ranami z pistole usmrtil Jaroslav Holmann z Horních Tašovic na Karlovarsku tři býky ze svého stáda. Takovým způsobem se rozhodl vyřešit spor s inspektorem České plemenářské inspekce. Informují o tom dnešní Deníky Bohemia.

Inspektor v červnu při kontrole stáda zjistil, že některé kusy nejsou označeny podle zákona, a farmáři nařídil, aby to napravil. Zároveň mu celé stádo zablokoval, a Holmann tedy nemohl zvířata přemístit ani je porazit. Navíc mu hrozila pokuta 100.000 korun za každé neoznačkované zvíře. Farmář s vysokými dluhy si údajně nemohl dovolit zvířata uspat a pak je označkovat, ale pokusil se prvnímu býkovi připevnit známku do ucha zaživa. "Jančil tak, že se uškrtil. U dalších býků už jsem to ani nezkoušel a žádal jsem, aby je stát zkonfiskoval. Odmítli to a začali si dokonce klást podmínky. Vzal jsem bouchačku a šmytec. Zákon tak byl naplněn," uvedl zemědělec. Dodal, že jakmile se ztratí značka dalšímu zvířeti, tak ho také zastřelí. Zabitá zvířata mohou nyní skončit pouze v kafilerii.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna farmáři povolily nervy. Takzvaná náušnice není drahá a zemědělec měl problém řešit rozumnějším způsobem. "Zvíře totiž může zastřelit pouze v zájmu ochrany života," dodal. Podle vyšetřování krajských veterinářů porušil Holmann zákon o týrání zvířat a přestupek bude řešen ve správním řízení. Podle veterinářů má být stádo v pondělí odblokováno a farmář s ním bude moci znovu sám nakládat.