Denní přírůstek případů nemoci covid-19 zůstává nízký

V Česku v neděli přibylo 26 nových případů nákazy nemocí covid-19 na celkových 7781. Denní přírůstek byl o osm vyšší než v sobotu, ve srovnání s uplynulými dny ale zůstává velmi nízký a je na úrovni denních nárůstů z první poloviny března. Počet zemřelých s covid-19 se od nedělního večera zvýšil o čtyři na 249. Počet vyléčených vzrostl o osm, je jich celkem 3587. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 08:25.

Laboratoře v neděli provedly 3667 testů, nejméně za týden. Poměr počtu prokázaných nákaz k celkovému množství provedených testů byl 0,71 procenta. Je to nárůst proti sobotě, kdy poměr byl 0,46 procenta. Od středy do pátku ale tento poměr každý den přesáhl jedno procento. V Praze je největší počet nakažených, od počátku epidemie jich laboratoře v hlavním městě odhalily 1754. Počet nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel je nejvyšší v Karlovarském kraji, kde přesahuje 129 nakažených. Následuje Praha a s odstupem pak Olomoucký a Plzeňský kraj.

Obavy Čechů z ohrožení novým koronavirem se během dubna snížily. Určitou míru ohrožení nákazou pociťuje 68 procent lidí, což je o 13 procentních bodů méně než na konci března, zjistil průzkum agentury Ipsos. Současně o 12 bodů na 55 procent ubylo těch, kteří mají v souvislosti se situací strach ze ztráty zaměstnání. Nicméně více než třetině domácností v dubnu klesly příjmy. Přibylo lidí, kteří si myslí, že dostat virus pod kontrolu potrvá déle než půl roku. V polovině března o tom bylo přesvědčeni 15 procent, nyní 36 procent. Téměř polovina dotázaných uvedla, že má větší strach z ekonomických důsledků krize než ze zdravotních důsledků.