Děti z Beslanu se po léčebném pobytu v Česku vracejí domů

Asi čtyři desítky ruských školáků, které letos v září přepadlo v severoosetském Beslanu teroristické komando, ukončily ve středu léčebný pobyt v Česku. Po zhruba čtyřech týdnech strávených v karlovarské léčebně Mánes, si děti tři dny užívaly Prahy. Prohlédly si zde památky a navštívily také smíchovský pivovar.

"Léčebný pobyt zcela splnil svůj účel. Už po týdnu jsme viděli, že se děti adaptovaly. Projevilo se to v jejich chování i ve výtvarných pracích. Také dospělí už mají jiné téma k rozhovoru. Bylo to pro ně určitě ozdravné a do smutného Beslanu přivezou trochu jiné téma rozhovoru. Otázkou ale je, co je čeká doma," řekla ČTK ředitelka karlovarské léčebny Svatava Lísková, která děti a jejich rodiče doprovázela i v Praze.

Většina dětí byla ve věku do deseti až dvanácti let. V Karlových Varech absolvovaly léčebnou kúru, která zahrnovala koupele, masáže, saunování a také tělocvik, plavání a hipoterapii. Na programu měly i četné výlety.

"Podle výtvarných i herních projevů to vypadá, že se oprostily od motivů jako je válka, boj, tanky nebo děla. Teď začaly malovat barevně a jiná témata," uvedl Lísková. Dodala ale, že na své hrůzné zážitky děti neustále vzpomínají a vyprávějí je. "To je ale správné. Je to i terapie dospělých. Musí to téma opakovat, prožívat znovu a znovu. Jen tak se z toho vypovídávají. Bylo by špatné, kdyby to v sobě drželi a naopak se bránili o tom hovořit," řekla ředitelka.

Teroristé zadržovali v beslanské škole přes tisíc lidí z nichž 330 zemřelo. Mezi oběťmi bylo 172 školáků. Většina dětí, které byly v Karlových Varech, ztratila někoho ze svých blízkých. Pobyt v Česku jim měl především pomoci oprostit se od stresu.

Podle Lískové očekává léčebna Mánes už 5. ledna další skupinu z Beslanu. Mělo by opět jít o 43 dětí a 30 dospělých, jako při prosincovém turnusu. Ruská strana nyní řeší problémy s jejich dopravou do Česka, kterou má podle vzájemné dohody hradit.

České ministerstvo zahraničí poskytlo na léčebný pobyt ruských dětí více než 1,8 milionu korun. Podobná částka by měla být vyčleněna také v lednu. Zatím však není jasné, který resort bude financování zajišťovat a o kolik turnusů celkem půjde. Jednají o tom ministerstva zdravotnictví a zahraničí.