Děti z Beslanu si prohlédly plzeňskou zoo, těšily se i do obchodu

Na návštěvu plzeňské zoologické zahrady přijelo v neděli asi sedm desítek dětí a dospělých z ruského Beslanu. Skupina je na ozdravném pobytu v Karlových Varech, který jim má pomoci vzpamatovat se z přepadení školy teroristickým komandem. V září zabili teroristé v Beslanu 330 lidí, z toho 172 školáků. Hlavně menší děti si zoo se zájmem prohlédly, starší a dospělí ji spíše proběhli a netajili se tím, že se těší na nákupy do obchodního centra.

Ze zoologické zahrady se beslanským dětem nejvíc líbil park s velkými maketami dinosaurů a šelmy. Na rozdíl od většiny českých dětí, které zaujme expozice domácích zvířat a nářadí na historickém statku, pro malé cizince nebyl pohled na krávy, ovce či prasata příliš zajímavý. "Nejvíc se mi líbili medvědi, tygr, levharti a lev," svěřila se ČTK asi desetiletá dívka. Další děti si pochvalovaly dřevěné prolézačky.

Podle vychovatelek, které se v Karlových Varech o skupinu starají, jsou děti veselé a živé, události, které prožily, jsou ale v nich hluboko zakořeněné. "Umí si hrát jen na válku a na ostřelovače," řekla vychovatelka, která děti doprovází. Namísto princezen nebo zvířat beslanské děti malují hroby a bomby. Tak, jako jiné děti dokážou poznat různé značky aut, ony rozeznávají nejrůznější typy zbraní.

Na čtyřtýdenní léčebný pobyt do Česka přiletěli beslanské děti a dospělí 1. prosince. Do Karlových Varů přijelo 43 dětí a 30 rodičů. Většina z nich v beslanské škole ztratila někoho ze svých blízkých. Náklady na jejich cestu hradí ruská strana ze sponzorských příspěvků. České ministerstvo zahraničí na pobyt dětí poskytne asi 1,8 milionu korun.