Divadlo Na zábradlí uvedlo premiéru nové hry Milana Uhdeho

Po dlouhé době představil Milan Uhde na jevišti svou původní dramatickou novinku. Inscenace Zázrak v černém domě měla v režii Jiřího Pokorného v pátek večer premiéru v pražském Divadle Na zábradlí. Zahájila třetí ročník projektu Československé jaro, ve kterém tato scéna představuje nové hry domácích autorů.

Zázrak v černém domě nastudoval Juraj Nvota. Příběh se odehrává v rodinném domě, kde bydlí staří rodiče s dospělou, nervově labilní dcerou, kterou opustil manžel. Jednoho rána k nim přijedou jejich synové s rodinami, aby společně vyřešili dědictví. Otec na domě lpí, s úporností ho stále neodborně opravuje, i když je jakýmsi rodinným prokletím. Groteskně tragikomický příběh odkrývá nejen rodinné animozity, například bratři mají diametrálně odlišnou politickou minulost, ale i značnou část československé historie od 30. do 90. let 20. století. Hru autor připravoval několik let - původně pro pražské Divadlo na Vinohradech. Později se ale přiklonil k tomu, že příběh lépe vyzní na komorním jevišti.

Projekt Československé jaro 2007 představí do konce sezony ještě další dvě novinky současných autorů. V květnu se uskuteční premiéra hry Jiřího Pokorného s názvem Milada, kterou nastuduje režisér Jiří Ornest, Cesta do Bugulmy Jáchyma Topola bude mít premiéru v polovině června.

Autor: Peter Gabaľ