Do Kábulu přiletěli čeští vojáci, kteří převezmou velení letiště

Do Afghánistánu přiletěli v sobotu čeští vojáci, kteří na počátku prosince v rámci rotace mnohonárodních sil ISAF převezmou na čtyři měsíce velení mezinárodního letiště v Kábulu. ČTK o tom informoval Petr Sýkora z tiskové a informační služby ministerstva obrany. Podotkl, že jde o první velení české armády v operaci mnohonárodních sil NATO na území Afghánistánu. Podle něj zatím není oficiálně potvrzeno, zda jednotka převezme velení slavnostním nástupem v pátek 1. prosince, "ale na 99 procent" tomu tak bude. Velitelem kontingentu české armády a zároveň budoucím velitelem jednotek NATO na letišti v Kábulu je plukovník Bohuslav Dvořák.

Pod českým velením při zabezpečení letového provozu a bezpečnosti letiště bude působit na 500 vojáků a specialistů z přibližně 20 členských států NATO a Afghánistánu. V sedmačtyřicetičlenné české jednotce budou specialisté služby řízení letového provozu, letecké informační služby, bezpečnosti letů, logistiky a dalších odborností. Jednotka bude podle Sýkory na místě v plném počtu do konce listopadu. Na letišti v Kábulu se připojí ke 20 českým vojákům, kteří se dlouhodobě podílejí na meteorologickém a ženijním zabezpečení provozu letiště a likvidují nevybuchlou munici a výbušniny. V oblasti Kábulu tak bude celkem působit 67 českých vojáků. Návrat jednotky do Česka se předpokládá v dubnu 2007.

Další čeští vojáci působí v rámci ISAF v oblasti Fajzabádu v severním Afghánistánu, kde se společně s dánskými a německými vojáky podílejí na činnosti Provinčního rekonstrukčního týmu. K jeho hlavním úkolům patří spolupráce s představiteli státní a místní správy a bezpečnostními složkami, jejich podpora při rekonstrukci provincie a rozvoj spolupráce s mezinárodními organizacemi, které v oblasti působí. "V operaci mnohonárodních sil ISAF pod vedením NATO na území Afghánistánu tak bude celkem působit 150 příslušníků Armády ČR," dodal Sýkora.

Z Afghánistánu se tento týden vrátili po půl roce členové prostějovské jednotky speciálních sil. Zúčastnili 32 bojových operací a zadrželi i několik vysokých polních velitelů. Působili na území, které zprvu ovládali bojovníci Talibanu. Základní tábor měla stodvacetičlenná skupina v Kandaháru. Ministerstvo obrany chce příští rok českou účast v misi ISAF posílit až o 90 vojáků.