Do konce února bude vyhláška, jak řešit akce typu CzechTek

Do konce února budou mít obce k dispozici vyhlášku, podle níž budou moci postupovat při masových akcích typu technařského CzechTeku. Vyhláška by měla obcím pomoci, aby si samy dokázaly zajistit hladký průběh podobných událostí. Ministerstvo vnitra upustilo od původní představy vydat speciální zákon. "Tvořit zákon by bylo nadbytečné," řekl ministr vnitra František Bublan.

Zvládnutí masových kulturních akcí mladých lidí se začalo řešit poté, co policie musela zasáhnout při červencové technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku. Ostré spory se vedly zejména ohledně přiměřenosti zásahu, při němž byly zraněny desítky technařů i policistů. Zásahem se zabýval také ombudsman Otakar Motejl, který jej koncem ledna označil za nepřiměřený. Bublan Motejlovu zprávu přivítal a uznal, že si s ní dal ombudsman hodně práce. Připustil, že byť s jejím obsahem není úplně spokojen, obsahuje zpráva i oprávněnou kritiku. Například to, že policie s technaři málo komunikovala. "Už vytváříme týmy, které budou vycvičeny k tomu, aby dokázaly komunikovat s masou lidí," uvedl Bublan. Zkušenosti bude policie získávat i od německých kolegů. "Jsme pozváni na 1. máj do Německa, protože v Německu jsou velmi silné demonstrace levicových radikálů," řekl Bublan.

Policejní prezident podle něj dále vydal nařízení, aby podobné akce byly napříště řízeny krajským, nikoliv jen okresním policejním ředitelstvím, jako tomu bylo loni na Tachovsku. Při zásazích budou prý nově také používáni psychologové a vyjednávači. Zlepšit by se podle Bublana měla i dokumentace takových akcí. "Nabídl bych některým médiím, že by byly součástí dokumentačního týmu, aby nedocházelo k tomu, že něco jiného ukazuje policie a něco jiného média, aby šlo o objektivní obraz," popsal další novinku Bublan.