Do nového mýtného systému je zatím přihlášeno 82 tisíc vozidel, čeká se 450 tisíc

Do nového systému na výběr mýta se za první měsíc zaregistrovalo 82 tisíc vozidel, celkem se očekává 450.000 vozů. Informoval o tom ministr dopravy Vladimír Kremlík za hnutí ANO. Většinu z registrovaných tvoří velcí dopravci, z jejich očekávaného počtu je evidována přibližně polovina. Z menších dopravních firem, které v současném systému tvoří v souhrnu až 85procentní většinu, se zaregistrovalo pouze pět procent. Podle Kremlíka je problém hlavně u zahraničních přepravců. Konsorcium CzechToll/SkyToll má obavy zejména z nedostatečného zájmu o registrace u polských dopravců. Problémy jsou ale i u dopravců z Rumunska, Bulharska a dalších zemí východní Evropy. Kremlík proto tento týden pošle dopis ministrům dopravy těchto států, ve kterém je požádá o spolupráci.

Přípravu nového mýtného systému provázejí právní spory. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v září zatím nepravomocně zakázal plnění mýtné smlouvy, a to s ročním odkladem. Stát proti tomu podal rozklad. Kremlík v této souvislosti zopakoval, že přípravy nového mýta pokračují a systém bude spuštěn včas.

Konsorcium CzechToll/SkyToll vystřídá na pozici správce mýta firmu Kapsch. Konsorcium loni uspělo v tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.