Dřevěné městečko rožnovského skanzenu patřilo dnes řezbářům

Tři desítky řezbářů se v sobotu sjely do Dřevěného městečka skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde se konal devátý ročník setkání zvaného Hejův nožík. Řezbáři společně pracují na kompozici věnované životu v rolnické usedlosti. Letos přibylo nejvíce figurek připomínajících tradiční řemesla, řekla ČTK režisérka pořadu Jiřina Veselská.

Ve skanzenu se od roku 2003 postupně rodí dvůr s vyřezávanými domácími zvířaty, pasáčky, kovářem, bednářem, hospodářem i jeho dětmi. "Figurky řemeslníků jsou však pro nás nyní důležité, neboť připravujeme novou expozici v nově opraveném objektu bývalého sušáku," uvedla režisérka.

Mezi účastníky setkání se objevilo i šest nových řezbářů, kteří se Hejova nožíku účastní poprvé. Podle Veselské jich nejen přibývá, ale také mládnou. "Máme zde i nové adepty do dvaceti let i menší. Myslím, že je to velmi šťastné, že o toto řemeslo je zájem," řekla.

Řezbáři si svá díla přivážejí do Rožnova pod Radhoštěm již rozpracovaná a mezi starými usedlostmi je jen dokončují. Řemeslníci opracovávali různé druhy dřeva, například lipové, hruškové, osikové či smrkové. Letos jejich úsilí a umění přihlížely stovky návštěvníků, z nichž mnozí si odnesli i menší dárky a upomínkové předměty.

Setkání v rožnovském skanzenu je pojmenováno po Josefu Hejovi (1892-1985), který žil v Dinotici u Halenkova na Vsetínsku a celý život se věnoval vyřezávání ze dřeva. Mnohé náměty čerpal z práce v malém hospodářství, inspiroval se zábavou, výročními zvyky a obyčeji. Plastiky barvil pastelkami nebo vodovými barvami.