Dýšina má nejen pomník generála Pattona, ale i mezinárodní folklorní festival

Závěrečným zpěvem tří místních lidových písní v podání dvou stovek účinkujících z různých souborů skončil v Dýšině u Plzně mezinárodní folklorní festival. Přijelo přes 2000 diváků a 350 účinkujících z Česka, Řecka, Gruzie, Číny a Slovenska. Třídenní akce Česká náves - Dýšina 2005 se uskutečnila v obci poprvé a bude se opakovat příští rok.

"Prvním vrcholem bylo sobotní vystoupení čínské zpěvačky Feng-Jüng Song, která nezpívala klasický folklor, ale etno hudbu," řekla ČTK organizátorka Dagmar Braunová. V místním kostele vystoupila se skupinou pekingské opery Horská karavana, která hraje lidovou hudbu Číny, Mongolska a Tibetu. Dalším zážitkem byla třiatřicetičlenná gruzínská skupina Marula, která hrála a zpívala v Dýšině po celé tři dny. Dalším tahákem byli řečtí Horeftikos Omilos a pražští Slováci Šarvanci. Na sobotní galavečer, kde měli největší úspěch právě Gruzínci, přijeli také romští Giňovci a neočekávaně vystoupil s kytarou také bratr Karla Kryla Jan.

"Byla to druhá dýšinská pouť," řekla starostka Václava Kuklíková. Připomněla, že na návsi se již několik let odehrávala část plzeňského folklorního festivalu. Letos se obec rozhodla, že uspořádá samostatnou akci. "Na rozdíl od Plzně, kde bylo více účinkujících, jsme tu měli kvalitnější soubory," uvedla Braunová.

Součástí festivalu bylo sobotní odhalení desky na základní škole, nově pojmenované po legendárním americkém generálovi George Pattonovi. Před školou byla také letos 7. května slavnostně odhalena první socha generála Pattona v Česku. Dýšina tak předstihla Plzeň, která o sochu rovněž usilovala.