EK upozornila, že dohoda s ČR o vybíjení krav je jen předběžná

Jednání s Českou republikou o změkčení podmínek vybíjení částí stád, ve kterých se vyskytla nemoc šílených krav (BSE), bylo pouze předběžné a jeho výsledkem není formální dohoda. Sdělila to ve čtvrtek Evropská komise. Upozornila, že případnou úpravu režimu likvidace zvířat, jež mohla být nakažena, musí napřed navrhnout kolegium EK a členské státy ji musí schválit.

Ministerstvo zemědělství ČR v úterý oznámilo dohodu s EK, že Česko smí s porážkami dojnic počkat do skončení laktace. Veřejné oznámení tohoto pokroku ministerstvem jako dohody s EK je však v Bruselu považováno za předčasné a neopodstatněné.

"Uvažujeme o jiných možných přístupech k politice nucených porážek, s některými členskými státy se už o tom jednalo," řekla ČTK Beate Gminderová, mluvčí komisaře Davida Byrna a také jeho českého kolegy Pavla Teličky. "Komise však zatím nezaujala formální postoj, jak by se tato politika měla vyvíjet." Gminderová uvedla, že i kdyby EK takový návrh učinila, mají poslední slovo členské státy zastoupené ve stálém výboru pro potravinový řetězec. "Členské státy zavedly dnes platný režim porážek a jen ony ho mohou změnit, na návrh EK," řekla. Upozornila, že není možné, aby jedna země měla měkčí režim než ostatní - pro všechny musí platit stejná pravidla.

Znamená to, že každý členský stát je nadále povinen likvidovat části stád, jimiž prošel nakažený kus dobytka, co nejdříve po zjištění výskytu BSE. Obvykle se tím míní tříměsíční lhůta. Pro český názor, že lze s porážkou počkat až do dokončení laktačního období, zatím není v legislativě EU dostatečná opora.

Zvažovaná úprava režimu nucených porážek má spočívat v tom, že země, jež prokáží dokonalou evidenci zvířat, by mohly porážky rozložit v čase i s ohledem na laktační období každé krávy. Hlavním požadavkem by bylo dokonalé označení zvířat a zákaz je kamkoli přesunovat, aby se jejich maso v žádném případě nedostalo do potravinového řetězce. Pokud by byly pochybnosti, že jsou tyto podmínky zaručeny, komise by úlevu nepovolila.