EK vzala na vědomí Kužvartovu demisi, chce nového kandidáta

Evropská komise vzala s politováním na vědomí demisi českého nominovaného komisaře Miloše Kužvarta. Sdělila, že bude s českou vládou o situaci jednat a očekává rychlé jmenování nového kandidáta. "Je to politováníhodné, ale respektujeme jeho rozhodnutí. Předseda Romano Prodi projedná tuto situaci v příštích dnech s českým premiérem Vladimírem Špidlou," sdělil ČTK mluvčí EK Reijo Kemppinen. Prodi podle něj "očekává, že dostane alternativní návrh od české vlády co nejdříve". Vedení EK bylo podle Kemppinena v kontaktu s českou vládou. "Nyní je už jasné, že pan Kužvart se vzdal svého postu," uvedl v narážce na několik hodin dohadů o Kužvartově demisi.

Podle dalšího z mluvčích EK se nestalo nic nenapravitelného, protože český kandidát ještě neprošel slyšením v Evropském parlamentu a nebyl jím potvrzen; mělo by být tudíž snadné ho rychle nahradit. Komisař David Byrne, ke kterému měl být Kužvart přiřazen, podle téhož zdroje "s radostí uvítá kteréhokoli českého komisaře". Z tohoto výroku vyplývá, že ať Praha jmenuje kohokoli, bude na šest měsíců spřažen s tímto komisařem pro zdraví a ochranu spotřebitelů.

Celkově převládají velmi udivené, ba pobavené reakce. Oslovení se v anonymních odpovědích pozastavují nad tím, co se v Praze děje; mají za to, že tyto kotrmelce vůbec neslouží dobré pověsti České republiky těsně před vstupem do EU. "To nám to s Čechy pěkně začíná," smál se jeden z vyšších úředníků zapojených do procesu nominace a rozdělování komisařů. Kam jeho paměť sahá, uvedl, se nikdy nestalo, aby vláda jmenovala svého člověka do vysoké bruselské funkce, ten se přijel představit a pak si to rozmyslel. U vstupující země to zaráží ještě víc.

Podle jiného zdroje je "dosti smutné" sledovat, jak Praha promrhává politický kapitál, kterého dosáhla v jednání o vstupu do EU. Kužvart neudělal v Bruselu tento týden valný dojem, ale stejně nezkušeně působili nově jmenovaní komisaři i dříve. Nyní je třeba se snažit zachránit, co se dá, a to tím, že vláda jmenuje rychle osvědčeného člověka. Bruselské zdroje dlouhodobě sázely na ministra zahraničí Cyrila Svobodu a ještě častěji na bývalého vyjednávače a státního tajemníka Pavla Teličku, nyní velvyslance při EU.