Ekologové mají nové studie k R43 a R52, prý by šlo stavět levněji

Brněnští ekologové mají další studie, které nedoporučují vedení silnice R43 přes městskou část Bystrc a vídeňské R52 přes Mikulov. Varianty, které prosazují úřady, jsou podle nich příliš nákladné a zbytečně zatíží životní prostředí. ČTK to sdělil Miroslav Patrik z organizace Děti Země. Obě nové studie zároveň navrhují jiná řešení, například místo R52 chtějí využít dálnici D2 a dostavět obchvat Břeclavi.

Spory o výstavbu obou silnic vedou ekologové a politici řadu let. Podle posledních výpočtů by dohromady měly stát kolem 20 miliard. Ekologové soudí, že na jiných variantách by se daly ušetřit miliardy. Výstavbu R52 do Rakouska přes Mikulov už ale koncem minulého roku schválili krajští radní. S rozšířením nynější silnice z Brna do Mikulova na čtyři pruhy by se mělo začít v roce 2010. "Vybírali jsme ze čtyř možností a trvám na tom, že hledat cesty přes vinohrady, které jsme pracně vysazovali, je horší řešení," soudí o R52 jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Rozhodnutí zastupitelů podle něj může zvrátit už jen soud.

Definitivní podoba R43 z Brna na Svitavy zatím není určena. Bývalé vedení brněnského magistrátu složené z ODS a KDU-ČSL prosazovalo variantu přes Bystrc, nová městská rada lidovců, ČSSD a zelených chce o možnostech ještě jednat. Zelení přitom byli vždy proti bystrcké cestě. Radnice teď připravuje nový územní plán, jedna z jeho variant se silnicí R43 přes Bystrc vůbec nepočítá. Podle ekologů není cesta přes Bystrc nejvýhodnější variantou. Silnici přes jednu z největších městských částí odmítají i tamní obyvatelé.