Ekonomika ČR dál zpomaluje, podle analytiků kvůli situaci ve světě

Růst české ekonomiky loni dále zpomaloval. Podle analytiků za tím stálo hlavně oslabení ekonomické aktivity v cizině. Zvyšování českého hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2019 snížilo tempo z předloňských 2,8 procenta na 2,4 procenta. Růst zpomalil i v posledním čtvrtletí loňského roku, a to z 2,5 procenta ve třetím čtvrtletí na 1,7 procenta. Zvolňování růstu ekonomiky bude podle ekonomů pokračovat i letos. Ačkoli dnešní odhad HDP může být později mírně revidován, růst ekonomiky v závěru roku 2019 bude patřit mezi nejslabší za poslední roky, což je důsledek slabší ekonomické aktivity v zahraničí, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler.

Navzdory zpomalení růstu si ale česká ekonomika loni vedla lépe než Evropská unie jako celek, uvedl Vladimír Kermiet z Českého statistického úřadu. Ekonomika eurozóny v loňském roce vzrostla podle Eurostatu (statistického úřadu EU) jenom o 1,2 procenta, tedy nejpomaleji za šest let. V loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně zpomalil kromě růstu českého hospodářství i růst polské a maďarské ekonomiky.

Meziroční inflace se bude i v dalších měsících pohybovat výrazně nad třemi procenty, klesat by měla začít až v druhé polovině roku. Vyplývá to z reakci analytiků na údaje o lednové inflaci. Podle ekonomů se tak ve světle dnešních čísel o inflaci jeví jako adekvátní rozhodnutí České národní banky z minulého týdne zvýšit úrokové sazby. Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil na 3,6 procenta z prosincových 3,2 procenta. Jde o nejvyšší meziroční růst cen od března 2012. Růst inflace ovlivnilo hlavně zdražování potravin, alkoholu a bydlení.