EU chce po Češích vyšší spotřební daň z piva

Evropská unie chce, aby Česká republika a dalších šest států zvýšily spotřební daň z piva. Nárůst by měl být zhruba pětinový. Z půllitru piva by tak stát vybral asi o 30 haléřů více než nyní. Vyplývá to z návrhu, který v pátek Evropská komise představila novinářům. Daň by se měla zvýšit někdy mezi roky 2008 až 2010. Českým pivovarníkům se návrh unie na zvýšení daně nelíbí. "Je to o tom, že EU chce daně sbližovat a mít vše jednotné, podle jednoho mustru. To je špatně," řekl ČTK výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Pivovarníci by podle něj byli nejradši, kdyby český ministr financí návrh EK na příslušném jednání vetoval. Popřípadě budou žádat rozdělení růstu daně alespoň do dvou kroků. Zvýší-li se sazba o 30 haléřů na půllitr, může být konečné zdražení i 50 haléřů, což je citelné, uvedl Veselý s tím, že samotné pivovary jsou při zvyšování cen opatrné. Výkonný ředitel svazu také uvedl, že by se dál prohloubil daňový rozdíl mezi pivem a vínem, kterému má zůstat nulová sazba.

Případné zvýšení daně se nelíbí ani předsedovi Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiřímu Fuskovi. Pivo je podle něj národní nápoj a významná exportní komodita, jakých ČR moc nemá. "Příliš málo si ho chráníme," uvedl s tím, že třeba Francouzi by si na víno nechali sáhnout jen těžko.

Ministerstvo financí se zvýšením spotřební daně u piva nesouhlasí. "Zásadně s tím nesouhlasíme a použijeme všechny prostředky vedoucí k tomu, aby se daně nezvyšovaly," sdělil ministr financí Vlastimil Tlustý.

Brusel svůj návrh obhajuje tím, že do spotřebních daní z alkoholu se v posledních letech prakticky nepromítala inflace, tedy růst spotřebních cen. Ten jen od roku 1992 v celé EU činil zhruba 31 procent. "Minimální daňové sazby jsou základním kamenem systému spotřebních daní v celé EU," řekl eurokomisař László Kovács, který má na starosti právě daně. Podle něj celý systém spotřebních daní ztrácí smysl, pokud se do něj inflace nepromítá.

Autor: Peter Gabaľ