EU tvrdě kritizuje Kubu, k sankcím se však nevrací

Evropská unie tvrdě kritizovala Kubu za porušování lidských práv, neobnovila však proti ní diplomatické sankce pozastavené letos v lednu. Ministři zahraničí "pětadvacítky" v usnesení z jednání v Lucemburku uvedli, že "opatření učiněná 5. června 2003 (diplomatické sankce) zůstávají pozastavena". Původně se počítalo s tím, že text bude schválen bez debaty, Česká republika však vůči němu vznesla výhradu, takže diskuse se konala. Konečný text usnesení byl na jejím základě posílen. Unie se v něm zavázala vést "cílený" dialog s kubánskými úřady na základě reciprocity, a to včetně udělování víz členům vlád. Vyhlásila, že při každé návštěvě na vysoké úrovni bude nastolovat otázky lidských práv.

"Kubánský režim se chová totalitně a nelze k tomu mlčet," řekl ČTK ministr Cyril Svoboda. Připomněl nedávné vyhoštění několika poslanců Evropského parlamentu a národních parlamentů zemí EU, včetně České republiky. "Všichni se dovoláváme evropských hodnot, souhlasíme s Chartou OSN a pakty lidských práv. Nemůžeme tedy pak požadovat, aby někde ta práva platila a jinde nás to nezajímalo."

Debata ukázala škálu názorů od krajně kritického českého stanoviska až po velmi smířlivé španělské. Ministr Manuel Moratinos vysvětloval, že kubánské úřady přece propustily několik politických vězňů a dovolily květnovou schůzku opozice. České stanovisko podpořil německý Joschka Fischer; podle diplomatů žádal, aby si EU nenalhávala, že se situace na Kubě zlepšuje, a podporoval tvrdší znění komuniké. EU v něm konstatovala, že na Kubě "není dostatečný pokrok, pokud jde o dodržování lidských práv". Vyslovila se pro prohloubení pravidelného dialogu s demokratickou opozicí. Naléhavě vyzvala k bezpodmínečnému propuštění politických vězňů a požádala, aby ustalo pronásledování lidí z politických důvodů. Odsoudila omezování svobody projevu a shromažďování, stejně jako svobody tisku.