EU vyšle kontrolní inspektory do jaderné elektrárny Temelín

Evropská komise vyšle do české jaderné elektrárny Temelín své inspektory, aby prověřili okolnosti nedělního úniku tří metrů krychlových kontaminované vody z primárního okruhu druhého reaktorového bloku. Stane se tak přesto, že český Státní úřad pro jadernou bezpečnost nehodu kvalifikoval jako nepodstatnou, protože nedošlo k úniku radioaktivity do ovzduší ani k ohrožení životního prostředí.

"Praskla centimetr tlustá trubička na měření průtoku čerpadla. Nic se nestalo, voda vytekla do místnosti, kde je čerpadlo. Kanálky v podlaze ji odvedly do kanalizace a speciální jímky," řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Při poruše nebyl podle něj nikdo ohrožen, a to včetně zaměstnanců.

Rakouská opozice a ekologické iniciativy v úterý vystupňovaly kritiku vídeňské vlády za to, že v pondělí neinformovala veřejnost o nedělní nehodě v jihočeské jaderné elektrárně Temelín, ačkoli o ní věděla. Ministr životního prostředí Josef Pröll výpady vzápětí odmítl, potvrdil relativní "neškodnost" nehody a naznačil, že její vyhrocování je zneužíváno v rámci agitace k volbám do Evropského parlamentu. "Pro lidi ani zvířata nepředstavuje víkendová nehoda v Temelíně žádné ohrožení ani v Česku, natož v Rakousku," zdůraznil ministr podle agentury APA. "To je také důvod, proč jsme o nehodě neinformovali rakouskou veřejnost," dodal.