Eurovolby v ČR: ODS vyhrála, ČSSD až pátá, US-DEU propadla

První volby do Evropského parlamentu v České republice znamenaly zdrcující porážku pro největší a nejmenší stranu vládní koalice. ČSSD skončila až pátá se ziskem jen dvou mandátů z 24 určených českým poslancům. US-DEU europoslance mít nebude. Volby podle očekávání vyhrála ODS se ziskem devíti křesel a velkým náskokem před KSČM, která obsadí šest míst. Na třetí místo se dostalo Sdružení nezávislých s Evropskými demokraty se třemi mandáty; čtvrtá skončila KDU-ČSL, která stejně jako politické hnutí Nezávislí získala také dvě křesla. K volbám přišlo jen 28 procent oprávněných voličů.

V Praze v eurovolbách zvítězila opoziční ODS. V tradiční baště pravice získala skoro 35 procent hlasů. Druhé skončilo Sdružení nezávislých s Evropskými demokraty (SNK-ED), volilo je 19 procent lidí. Následují komunisté. Až čtvrtí, podobně jako jinde s výraznou ztrátou hlasů, je vládní ČSSD. V hlavním městě uspěli ještě Nezávislí (NEZ) a koaliční KDU-ČSL. Do volebních místností přišlo v české metropoli 34,61 procenta voličů, což je o 25,36 procenta hlasů méně než před dvěma roky při volbách do sněmovny.

Průměrný věk nových poslanců Evropského parlamentu zvolených v České republice je 49 let. Nejmladším europoslancem se stal pětatřicetiletý ředitel gymnázia Tomáš Zatloukal (SNK-ED), naopak nejstarším je senátor za ČSSD Richard Falbr, který v září oslaví 64. narozeniny. Ze 24 poslanců je pět žen. Z pohledu zaměstnání převažují mezi úspěšnými kandidáty politici - mandát získalo devět současných poslanců a čtyři senátoři. Tři europoslanci vzešli z nižších pater české politiky - uspěli dva primátoři statutárních měst (Hradce Králové a Brna) a hejtman Olomouckého kraje. Dále se prosadili tři pedagogové, dva kandidáti z diplomatické sféry, dva novináři a na komunistické kandidátce jedna politická pracovnice.