Evropský den bez aut: stovky evropských měst uzavřeny automobilům

Evropského dne bez aut, kterým v pondělí vyvrcholil Evropský týden mobility, se zúčastnilo více než 600 měst ve 20 evropských zemích. Městská centra byla většinou zcela uzavřena automobilům, které například v londýnských ulicích vystřídali herci a divadelní představení.

Evropský den bez aut se letos podruhé konal i v České republice. Jeho hlavním cílem je upozornit na problematiku automobilové dopravy a nabídnout lidem ekologičtější způsoby přepravy. K tomu chtěl dnes přispět i ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který nejprve z Úval u Prahy do hlavního města přicestoval vlakem a další zhruba dva kilometry k Úřadu vlády pak zvládl na kole. "Za dva tři roky takhle pojede polovina vlády," řekl novinářům s tím, že každá věc musí mít své průkopníky.

K Evropskému dni se letos připojilo celkem 13 českých měst, která uzavřela městská centra pro automobily, a pět dalších akci oficiálně podpořilo. Jedním z nich byla i Kroměříž. Kroměříž společně se Vsetínem také podepsaly Chartu 2003, v níž se obě města zavazují k pořádání akcí zlepšujících bezpečnost v dopravě.

Vznik Evropského dne bez aut iniciovala Evropská komise v roce 2000. Loni jako novinku podpořila i iniciativu evropských nevládních i vládních organizací a týden od 16. září do 22. září stanovila jako Evropský týden mobility. V České republice se navíc koná každoročně 19. září český Den bez aut, který organizace Děti Země letos uspořádala již po jedenácté.