Exministr Ježek podporuje úplné zrušení imunity

Někdejší ministr pro privatizaci a kandidát do Senátu v Praze 4 Tomáš Ježek je pro úplné zrušení imunity zákonodárců. Ježek tvrdí, že imunita politiků je snadno zneužitelná. Původní záměr tohoto parlamentního institutu, tedy chránit poslance a senátory před pronásledováním za jejich politickou aktivitu, se podle něj již přežil. "Nesetkal jsem se s tím, že by imunita chránila politika kvůli jeho politické činnosti, většinou to jsou bouračky nebo podvody," řekl Ježek ČTK.

V kampani se chce pod heslem "nelhat a nekrást" zaměřit na boj proti korupci - podporuje rozšíření zákona o střetu zájmů na krajské a komunální politiky nebo důsledné dodržování zákona o svobodném přístupu k informacím.

Agitaci před říjnovými doplňovacími volbami do Senátu zahájil Ježek v pátek komorním happeningem před pražským magistrátem, kde spálil obálku s natištěnou tisícikorunou jako symbol korupce. Asistoval mu jeho někdejší spolužák, novinář Jaromír Štětina, který kandiduje do Senátu za Stranu zelených v Praze 10. Malý požár měl Ježek pod kontrolou. "Byl jsem kdysi požárním technikem v Ekonomickém ústavu. To byl vrchol mé kariéry," řekl s úsměvem bývalý ministr české vlády, kdysi přezdívaný jako otec kupónové privatizace. Do horní komory parlamentu kandiduje jako nestraník s podporou Liberální reformní strany.