Experti: EU přinesla firmám nové kontrakty i chaos v zákonech

Evropská unie přinesla českým firmám nové kontrakty, ale také chaos v nových zákonech. Rozvíjí se obchod s dalšími členskými státy unie, ceny v obchodech rostou jen mírně a některé výrobky po odstranění cel dokonce zlevnily. Velký zájem obcí i firem o peníze z EU občas brzdí nepřipravenost státu, uvedli ekonomové oslovení ČTK. Skutečné změny v ekonomice se podle nich projeví až za několik let. Ekonomové zejména poukazují na skutečnost, že se nenaplnily katastrofické scénáře euroskeptiků. Ceny rostou jen mírně, navíc vinou vlády, která zvýšila daně více, než bylo kvůli EU nutné. "České prostředí se se vstupem do EU vypořádalo zcela standardně, kontinuálně a bez jakékoliv násilné skokové změny," řekl ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

V obchodech klesly ceny některých výrobků, u kterých po vstupu do EU odpadla cla. Levnější tak jsou vína, sýry nebo sardinky. U jiného zboží však ČR musela cla zvýšit a podražily tak například banány, cukr, rýže nebo některé zboží z Asie. Společnostem odpadla cla a další překážky a obchod s dalšími unijními zeměmi tak dynamicky roste. Českému statistickému úřadu však mírně komplikuje práci nedisciplinovanost podnikatelů, kteří včas neodevzdávají výkazy o svém obchodu s EU. Také celníkům již dochází trpělivost a firmám hrozí milionové pokuty.

Rozčarování však zažívají mnozí podnikatelé při čtení nových zákonů. Potřebné novely stát přijal na poslední chvíli a firmy tak měly při přechodu na nový systém velmi málo času. Zejména v zákoně o DPH je navíc velké množství chyb a nepřesností. "O zjevném ulehčení podnikatelům se zřejmě hovořit nedá," podotkl Zahradník. Mnoha firmám také vznikly dodatečné náklady na plnění hygienických, ekologických a jiných norem, které Brusel požaduje.