Experti MMF: Současná politická nejistota může zpomalit ekonomiku

Současná politická nejistota, která trvá již půl roku, může negativně ovlivnit vývoj tuzemské ekonomiky a zpomalit její růst. ČR proto musí provést urychleně reformu veřejných financí a sociálních výdajů státu, které narostly po přijetí sociálních zákonů letos na jaře. Klíčové je rovněž kvůli stárnutí populace přistoupit k reformě zdravotního a důchodového systému. Vyplývá to ze závěrů mise Mezinárodního měnového fondu v ČR.

ČR by podle šéfa mise měla hlavně využít současného vynikajícího ekonomického vývoje země. Problémem je, že v době ekonomického růstu se prohlubují deficity veřejných financí, místo aby je stát snižoval. "S dalším oddalováním reforem se situace bude jen zhoršovat," uvedl šéf mise Subhash Thakur. Podle ministerstva financí by měl letos deficit veřejných financí činit až čtyři procenta HDP a za rok až 4,2 procenta HDP. Je ovšem pravděpodobné, že nová vláda klíčové reformy nespustí. Podle ekonomů totiž případná vláda složená ze zástupců většiny parlamentních stran bude mít sílu prosadit v ekonomice pouze kosmetické změny. Potřebné ekonomické reformy neodstartuje především kvůli velkým programovým rozdílům jednotlivých politických stran.

Současná ekonomická situace je podle zástupců MMF ve velmi dobrém stavu. Podle Thakura je téměř premiantem mezi novými členy EU. ČR v uplynulém roce zaznamenala podle MMF silný nárůst produktivity, exportu i dalších ekonomických ukazatelů. "Celkový ekonomický obrázek byl dobrý," doplnil Thakur. Podle něj je ovšem nutné se vyvarovat při řešení ekonomických problémů a současné politické nestability populismu a pocitu sebeuspokojení. Nicméně i v následujícím roce MMF očekává v ČR stále silný ekonomický růst, i když ne tak silný jako letos. Podle odhadů ministerstva financí letos tuzemská ekonomika poroste šestiprocentním tempem.

Autor: Peter Gabaľ