Exposlanci ODS Šnajdr, Tluchoř a Fuksa budou propuštěni z vazby

Exposlanci ODS Marek Šnajdr a Petr Tluchoř patrně nebudou souzeni za údajné dohody o rezignaci výměnou za "trafiky". Nejvyšší soud (NS) je podle mluvčího Petra Knötiga vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa, třetí z vazebně stíhaných exposlanců, se na Nejvyšší soud neobrátil, postoj NS by se však měl analogicky promítnout i v jeho případě. Podle Tluchořova advokáta Marka Nespaly Nejvyšší soud rozhodl, že politické jednání nemůže založit trestní odpovědnost. Exposlanci budou propuštěni z vazby. Z rozhodnutí Nejvyššího soudu o vynětí exposlanců z pravomoci policie a státních zástupců podle olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana nevyplývá, že by nebylo možné trestní stíhání vést.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu podle ČSSD nic nemění na tom, že v případu šlo o politickou korupci a že je z ní vinen bývalý premiér Petr Nečas (ODS). ČTK to řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska musí někdo za "zvůli" v případu nést odpovědnost. Kalousek, který v případu také vypovídal, prý nikdy nepochyboval o tom, že exposlanci za své jednání nemohou být stíháni. Podle bývalého premiéra Petra Nečase musí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po rozhodnutí Nejvyššího soudu okamžitě odebrat kauzu okolo jejich údajného uplácení Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podle něj musí okamžitě podat návrh na kárné řízení se státními zástupci Ivem Ištvanem a Rostislavem Bajgerem.

Exposlanci ODS Šnajdr, Tluchoř a Ivan Fuksa se po rebelii proti vedení své strany vzdali poslaneckého mandátu. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Policie v tom spatřuje formu korupce.

Autor: Jan Charvát