Finanční policie začala u Krause zkoumat podezření z praní peněz

Finanční policie začala prověřovat okolnosti návštěvy a obchodní aktivity odstupujícího poslance Michala Krause v Ghaně v roce 2001. Je podezřelý z praní špinavých peněz. Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, sdělila ČTK mluvčí finanční policie Lucie Uhlířová. Vyšetřování případu má na starosti komisař z útvaru odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality. Podle mluvčí již začal na kauze pracovat. Bližší informace spjaté s vyšetřováním však nelze nyní podle Uhlířové poskytnout. "Šetření je úplně na počátku," zdůraznila. Připustila však, že výslech Krause bude patrně nezbytný.

Policie se o případ začala zajímat poté, co na podivnou, cestu Krause, nyní odsouzeného podnikatele Františka Riga a rakouského podnikatele Alfreda Augustina do Ghany nedávno upozornila Mladá fronta Dnes. Podle ní Kraus podepsal v Ghaně smlouvu o zakoupení podniku PBC na zpracování kakaových bobů za 15 milionů dolarů (asi půl miliardy korun) jako ředitel podniku ProAfri. Kraus nejdřív tvrdil, že jel s Rigem do Ghany jako turista a že tam sondoval možnost spolupráce s Českem. Podpis v kolonce director nakonec vysvětlil euforií, která při sjednání smlouvy panovala.

Rigo, který si nyní odpykává desetiletý trest vězení za podvody, podle deníku tvrdí, že finance na obchod měl zajistit Kraus. Prý z úplatku z "velké státní zakázky, která se stále odkládala". Kraus slova o penězích z úplatku odmítá. Z obchodu podle Riga nakonec sešlo právě proto, že Kraus do projektu slíbené peníze nevnesl. Krátce po návratu z Ghany přitom Kraus vyšel vstříc Rigově prosbě a nabídl mu k převodu 50.000 dolarů v korunách do Ghany spořitelní účet své matky. Podle Krause se na něj Rigo obrátil s tím, že musí během několika hodin zaplatit zálohu na koupi kakaové továrny, ale má omylem zablokován účet.

Kraus říká, že peníze - v přepočtu zhruba 1,8 milionu korun - na údajnou zálohu patřily Rigovi. Ten ale zase řekl Mladé frontě Dnes, že peníze byly Krause. Problém je přitom i v tom, že Rigovy účty tehdy podle tisku nebyly zablokovány omylem, měl je prý obstavené proto, že jeho firmy byly v konkurzu. Objevily se proto i spekulace o tom, že Kraus mohl převodem peněz z matčina účtu pomoci Rigovi obejít konkurzní řízení.

Kraus se všem nařčením brání i slovy, že naletěl podvodníkovi, který na něj prý tehdy působil věrohodně. Někdejší Rigův advokát Narcis Tomášek ale deníku řekl, že Kraus věděl o Rigově trestní kauze už předtím, než spolu v září 2001 Ghanu navštívili. Kraus tvrdí, že se ničeho špatného ani protiprávního nedopustil. Před několika dny rezignoval na funkce předsedy poslaneckého klubu ČSSD i rozpočtového výboru sněmovny. V pondělí navíc oznámil, že složí poslanecký mandát a odstoupí i z čela kandidátky Libereckého kraje pro volby do sněmovny. Chce tím prý předejít tomu, aby kauza jeho ghanské cesty dál poškozovala ČSSD.