Fischer: Ambicí mé vlády je udržet schodek rozpočtu 150 mld. Kč

Ambicí přechodné úřednické vlády je podle designovaného premiéra Jana Fischera udržet schodek státního rozpočtu na 150 miliardách korun. Bude to znamenat zdrženlivost správců všech rozpočtových kapitol, pečlivé hledání priorit, obracení doslova každé koruny, řekl ČTK. S odborníky a s politickými stranami v parlamentu chce diskutovat o opatřeních proti krizi.

Výdajové rámce státního rozpočtu na roky 2010 až 2012, které předpokládají právě schodek 150 miliard korun, předložil ve čtvrtek do vlády ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Součástí rámců jsou rozsáhlá úsporná opatření. Ve svém týmu chce Fischer mít lidi odborně zdatné, kteří budou schopni zvládat složitou ekonomickou situaci. Za takového člověka pokládá bývalého šéfa elektrárenské společnosti ČEZ a nynějšího prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla. "Ukázalo se, že je nepřijatelným pro politické strany, na jejichž podpoře vláda vzniká," uvedl s tím, že proto hledá shodu na jiné osobnosti.

Národní ekonomická rada vlády (NERV), která vznikla jako poradní orgán Topolánkovy vlády pro období krize, bude pracovat i pro úřednický kabinet Jana Fischera. Výjimkou je pouze Martin Jahn, který se členství v radě vzdal kvůli pracovnímu vytížení. Na tiskové konferenci to uvedli premiér v demisi Mirek Topolánek a designovaný premiér Jan Fischer. Ten doplnil, že je připraven k debatě o složení rady s ČSSD.