Gross má plán, jak dál po sjezdu, ale mluvit o něm nebude

Premiér Stanislav Gross má promyšlený další postup, pokud po sjezdu ČSSD zůstane v čele vlády a lidovci v ten okamžik zopakují výzvu k jeho demisi. Gross ale o scénářích možného vývoje teď nemíní mluvit, aby nezavdával příčinu ke spekulacím či růstu napětí v koalici.

"Vím, co bych v takovém případě dělal, ale nevidím důvod to teď rozebírat, protože bych tím jen přispěl ke spekulacím a možná bych zbytečně přilíval olej do ohně. A to nemám v úmyslu," řekl Gross. Při sobotním zasedání širšího vedení své mateřské strany prohlásil, že za nejpřijatelnější řešení současné situace považuje pokračování koalice s KDU-ČSL a US-DEU. Pokud lidovci nepřijmou jeho setrvání v čele vlády, je pro něj přijatelnou variantou menšinový kabinet ČSSD se zkráceným mandátem. ČSSD by pak měla spojit předčasné volby s referendem o euroústavě.

O situaci v úterý jednal i poslanecký klub strany. Jeho předseda Michal Kraus po zasedání zopakoval, že vláda nehodlá sněmovnu žádat o důvěru. Pokud takové hlasování vyvolá ODS, sociální demokraté podle něj kabinet podpoří. Nechtěl spekulovat o budoucím vývoji, třeba o vzniku menšinové vlády ČSSD, která by se do určité míry musela opírat o komunisty. Podle informací ČTK by s podporou takové vlády měli asi potíže i někteří poslanci ČSSD.

K zastáncům menšinové vlády dlouhodobě patří Zdeněk Škromach, místopředseda strany a Grossův vyzyvatel v boji o předsednické křeslo. Hovoří i o německém modelu, tedy rozdělení funkcí premiéra a šéfa strany. "To je jedna z možností, jak oddělit koaliční vládu od sociální demokracie tak, aby bylo transparentní, co chce ČSSD a co chce koaliční vláda," řekl. Má prý pocit, že podpora této variantě roste. Škromach také volá po razantnějším postupu sociální demokracie.