Hamáček: Česko je kvůli situaci na ministerstvu kultury na hraně ústavní krize

Česko se podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka dostalo na hranu ústavní krize. Řekl to po čtvrtečním jednání stranického grémia. Hamáček tak reagoval na postoj prezidenta Miloše Zemana, který nechce odvolat ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD. Strana ho chce nahradit sociálním demokratem Michalem Šmardou do konce června. Zeman odmítl Staňkovu demisi přijmout a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, který mu na konci května poslal předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v pátek uvedl, že Miloš Zeman přijme Jana Hamáčka a Antonína Staňka 12. července. Schůzka se bude konat na zámku v Lánech. Zeman ve čtvrtek řekl, že se je chce pokusit usmířit.

Sociální demokracie požaduje, aby Staněk v čele ministerstva skončil do konce června. Zeman v pátek ale zahájil na Vysočině dovolenou a dal najevo, že situaci urychleně řešit nebude. Ústava podle něj nestanovuje lhůtu, kdy má ministra odvolat. ČSSD mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by prezident s výměnou nadále otálel. Hamáček se dnes kvůli situaci schází s premiérem Babišem. Chce od něj slyšet, jaký má předseda vlády plán. Babiš odmítá podat kompetenční žalobu. Věří tomu, že se situaci podaří vyřešit.

Zeman opakuje, že ústava mu pro navrhovanou výměnu ministrů nestanoví lhůtu. Podle ústavních právníků ale musí prezident podle výkladu ústavy vyhovět premiérovi bez zbytečného odkladu. Po případném odchodu ministrů sociální demokracie z vlády by podle prezidenta vznikla nová většina bez ČSSD, která by Babišův kabinet podporovala.