Happening o české společnosti předznamenal festival dokumentů

Pořadatelé Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava v sobotu v Praze uspořádali "dokumentární inscenaci" o současném stavu české společnosti. Happeningem nazvaným Nikdy nebylo líp a následnou besedou chtěli otevřít kritickou diskusi o vývoji Česka v uplynulých 17 letech. Večer zahájila hodinová inscenace na motivy hry Karla Steigerwalda a Petra Minaříka v provedení herců brněnského divadla Husa na provázku, kterou režíroval Vladimír Morávek. Následovala diskuse, jíž se kromě Steigerwalda zúčastnili například dokumentarista Karel Vachek, divadelník Ivan Vyskočil nebo senátor Karel Schwarzenberg.

Setkání se podle původního plánu organizátorů mělo uskutečnit v kavárně Slavia, z ní však byli herci i autoři při ranní generální zkoušce vykázáni, a museli se proto přesunout do přilehlé restaurace. Podle personálu divadelníci rušili návštěvníky. "Dnes japonský turista zcela vytlačuje českého intelektuála, který tady přišel zkoumat své srdce," postěžoval si režisér Morávek.

Desátý ročník jihlavského festivalu, který je největší přehlídkou dokumentů ve střední Evropě, se uskuteční od 24. do 29. října. Na programu bude mít 110 snímků. Z nich osmnáct bude mít světovou, třináct středoevropskou a jedenáct českou premiéru. Ve světové premiéře budou moci návštěvníci festivalu zhlédnout mimo jiné tři české dokumenty.

Právě režisér Vachek zde uvede svou novinku nazvanou Záviš - kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance a Tatiho Prázdnin pana Hulota aneb Vznik a zánik Československa (1918 - 1992), dále se představí studentky pražské FAMU Lucie Králová s filmem Ztracená dovolená a Ivana Miloševičová s dokumentem Nikdy nebylo líp.

Autor: Peter Gabaľ