Hasiči po dni práce zlikvidovali požár v Českém Švýcarsku

Hasiči v sobotu ráno zlikvidovali požár v Národním parku České Švýcarsko. Nedaleko Jetřichovic na Děčínsku začalo hořet v pátek před třetí hodinou ranní, ještě večer hasiči požár lokalizovali. Požár, který zničil chatu na Mariánské vyhlídce a část lesa, způsobili dva mladíci ve věku sedmnáct a osmnáct let. Správa parku odhadla škody na 300.000 korun. Na místě bylo devět hasičských jednotek.

Příčinou požáru byla neopatrnost. Dva mladíci v dřevěné chatce na Mariánské vyhlídce manipulovali s otevřeným ohněm. Šli spát a nechali hořet svíčku. Svou neopatrností tak objekt zapálili. Chatka na vyhlídce vzplála, zřítila se ze skály a zapálila les. Mladíci, kteří v chatce přespávali, se pak marně snažili požár uhasit. Policie hochy neobviní. "Žádný úmysl jsme nezjistili, proto případ budou pouze hasiči posuzovat jako přestupek," řekl ČTK operační důstojník děčínské policie.

Škody nejsou podle správců parku velké. "Na lesním porostu žádné zásahy ani odklízecí práce nebudeme činit, ani bychom se tam pořádně nedostali," řekl ČTK ředitel správy parku Zdeněk Patzler. Větší škoda je podle něj pouze na dřevěné chatce, která sloužila turistům pro odpočinek po výstupu na Mariánskou vyhlídku. "Náklady na obnovu chaty odhadujeme na 200.000 korun," řekl. Ostatní škody dosáhnou asi 100.000 korun.

Naposledy zasahovali hasiči v Národním parku České Švýcarsko na konci června, kdy osm jednotek likvidovalo požár vzniklý z nedopalku cigarety. Návštěvníci parku se podle Patzlera chovají spíše opatrně. "Zkušenosti máme vcelku dobré, pouze několik turistů každoročně se nechová, tak jak by v přírodě mělo," dodal. Velké požáry se parku podle Patzlera zatím letos vyhnuly.