Havel s Michnikem převzali ocenění listu Tygodnik Powszechny

Bývalý český prezident Václav Havel a bojovník za lidská práva a novinář Adam Michnik převzali v sobotu v Olomouci Cenu Svatého Jiří, kterou jim udělil polský katolický list Tygodnik Powszechny. Havel, kterého s Michnikem pojí dlouholeté přátelství, se stal prvním cizincem, jenž ocenění polského týdeníku získal. "Je to významná cena a velmi si ji cením. Jsem rád, že jsem ji dostal spolu s přítelem Adamem Michnikem. Je v tom přítomen jakýsi symbol takového autentického přátelství našich zemí nebo těch, kteří usilovali a usilují o svobodnější poměry. Je to jediná cena mezi mými cenami, kterou mám společně s ním (Michnikem)," řekl Havel, který se v Olomouci účastní literárního festivalu Poezie bez hranic.

Michnik se s Havlem osobně poznal v roce 1978, kdy se rok po vzniku Charty 77 setkali na česko-polské hranici nedaleko Sněžky. "Od té doby jsme přáteli. Václav Havel patřil k nejvýznamnějším postavám protitotalitního odporu ve střední a východní Evropě. Představoval to, co on sám označil za moc bezmocných. Byl veden přesvědčením, že svět nikdy neuděláme dokonalým, ale že jej lze udělat lepším. Myslím, že Češi měli velké štěstí, že měli 13 let takového prezidenta," uvedl Michnik.

Zástupce šéfredaktora polského týdeníku Krysztof Kozlowski při udílení cen poznamenal, že Havel opustil úřad českého prezidenta jako poslední z architektů velkých změn v postkomunistické Evropě. "Uměl přenést do nové skutečnosti nejlepší vlastnosti prostředí, kterému říkáme demokratická opozice. Stal se symbolem, a to také pro Poláky. Někým, kdo připomínal, že politika má i duchovní rozměr a neomezuje se na taktické hry, na soupeření různých zájmových skupin. Že je v ní místo pro mravní pohnutky a že pravda může být silovým činitelem," řekl Kozlowski.