Havel v italském Senátu prohlásil, že Evropská unie nesmí soutěžit s Amerikou

Evropa by se neměla snažit soupeřit se Spojenými státy. Ve svém projevu v italském Senátu k tomu ve čtvrtek nabádal český prezident Václav Havel. Narážel tím na takzvaný lisabonský proces, který začal před dvěma lety. Tehdy si země patnáctky daly za cíl, že do roku 2010 se EU stane nejvýkonnější světovou ekonomikou, tedy že překoná právě USA.

"Nezlobte se na mne, ale v takovém vyhlášení cítím přesně ten rys evropského snažení, který by zasluhoval nejpřísnější kritickou analýzu," řekl Havel, který ve čtvrtek zahájil oficiální návštěvu Itálie. Podle něj svědčí takové vyjádření o "zakořeněné evropské sebeidentifikační nejistotě", která se prý prozrazuje osvědčeným velikášstvím a potřebou nadřadit se nějaké "jinakosti". "Proč zase vyhlašujeme, že chceme být nejlepší a nejsilnější ze všech? Proč se zase definujeme proti někomu?" dodal prezident.

"Což je kvalitní život jen věcí nějakých závodů? Což nemohou být naše země, naše krajina, naše sídla, naše ovzduší a především náš soukromý život i život v širších pospolitostech hezčí, hlubší a kvalitnější i tehdy, kdy se nebudeme s někým předhánět v počtu vyrobených a prodaných automobilů, praček či filmových hororů?" poznamenal Havel. Evropa má podle něj právě v době, kdy se hovoří o rozšíření unie, možnost předvést celému světu, jak mnoho různorodých národů může spojit do jednoho velkého nadnárodního a demokratického soustátí. Svět může inspirovat i tím, že dá přednost například ohledu k životnímu prostředí před ekonomickým profitem.

Prezident Václav Havel, který ve středu přiletěl do Říma na státní návštěvu Itálie, se zdejšími politiky hovořil zejména o budoucnosti Severoatlantické aliance a Evropské unie. Dopoledne se setkal se svým italským protějškem Carlem Azegliem Ciampim. Pak ho v Poslanecké sněmovně přijal její předseda Pierferdinando Casini. "Hovořili spolu o tom, že Evropská unie by měla intenzivněji pracovat na svém stmelení," řekl po schůzce ve sněmovně novinářům Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Šéf dolní komory parlamentu podle něj také podpořil vstup Česka do EU.