Homosexuálové si mohou trest odpykat ve speciálním oddělení

Ve speciálním oddělení věznice v Ostravě-Heřmanicích si mohou svůj trest odpykat homosexuálové, psychotici a lidé, kteří trpí duševní poruchou a jež soud přitom nezbavil svéprávnosti. "Toto oddělení jsme zřídili jako jediní v republice. Po roce fungování se nám osvědčilo," řekl jeho vedoucí Petr Kadlec. Podle něj se tak výrazně snížil počet šikanovaných odsouzených.

"S týráním a šikanováním se tady setkáváme často. Terčem jsou nejčastěji lidé, kteří se od ostatních vězňů odlišují sexuální orientací či provokují svým chováním. Zaznamenali jsme klasické úsluhy, ale také fyzické týrání a sexuální zneužívání. Nyní jedince, kteří okolí provokují, můžeme izolovat," vysvětlil Kadlec.

Psycholožka věznice Zorka Přibylová doplnila, že obětí šikany se nejčastěji stávají odsouzení pedofilové. "Když se rozkřikne, co spáchali, začíná opravdový teror, který mnohdy trvá i několik let," řekla. Podle ní se také stalo, že v cele pro šest vězňů žil i psychotik, který nemohl v noci spát. "Seděl na posteli a sledoval, jak ostatní spí. Ti se ho ale báli," řekla.

Ve věznicích se podle Kadlece často objevují i lidé se závažnými psychickými poruchami. "V některých případech nechápeme, proč odsouzený nebyl zbaven svéprávnosti. Mnohdy je to až za únosnou hranicí. Víme, že patří spíše do ústavu. Několikrát jsme proto žádali o přehodnocení znaleckých posudků. Nikdy jsme však neuspěli," řekl.

Oddělení může pojmout 31 lidí. Během prvního roku fungování jím prošlo pět desítek odsouzených. Míří sem z území celé republiky. "S vězni, které nám pošlou jiné věznice, míváme problémy. Někteří počítají s tím, že tady budou mít mírnější režim. Jiní chtějí trest vykonávat blíž domova. Po několika dnech však zjistí, v jaké společnosti žijí, začínají se chovat dominantně a porušují řád. Kromě jediného vězně jsme museli všechny vrátit zpátky," uvedl Kadlec.