iDnes: Inspekce chce obvinit policistu, bránil prý prodeji nábojů

Inspekce ministra vnitra navrhla obvinit vysokého důstojníka z policejního prezidia Antonína Kremla ze zneužití pravomoci veřejného činitele, uvedl server iDnes.cz. Ředitel policejního útvaru pro dohled a dozor nad problematikou zbraní údajně způsobil milionovou škodu firmám, kterým bránil uvést na trh vyzkoušené náboje. "Inspekce ministra vnitra předala případ související s činností ředitele služby správních činností policejního prezidia obvodnímu státnímu zastupitelství s návrhem na zahájení trestního stíhání koncem července," řekl ČTK mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Podle serveru Kreml nerespektoval rozhodnutí Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Výrobci nábojů, firmě Multiagro, a prodejci B.V.S. údajně způsobil škodu tři až pět milionů korun. Obvinění dosud podle iDnes.cz nepadlo, prý kvůli letním dovoleným. Plukovník tak stále zůstává ve funkci.

Policie začala v lednu u prodejců zajišťovat dva druhy střeliva, které distribuuje firma Multiagro. Jednalo se o střely s ocelovým jádrem. Podle policejního prezidia šlo o zakázané střelivo. Vyzvalo proto také držitele zbrojních pasů, aby náboje odevzdali. Firma ale tvrdila, že střelivo řádně prošlo státní zkušebnou a smí být distribuováno na civilní trh. Proto také podala trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele.