Inflace v březnu podle odhadů stoupla, nezaměstnanost klesla

Meziroční inflace se v březnu zvýšila z únorových 1,5 procenta až na 1,9 procenta. Za meziročním růstem cen stojí zdražení pohonných hmot, vyšší ceny cigaret a zřejmě i potravin. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. I přes růst se inflace stále drží pod tříprocentním cílem centrální banky. Nezaměstnanost se díky mírné zimě a dobrému výkonu ekonomiky podle odhadů dále snížila na 7,4 procenta z únorových 7,7 procenta. Údaje o inflaci zveřejní v úterý Český statistický úřad a údaje o nezaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Inflace během března zřejmě poskočila citelně výš, a to vlivem cen cigaret, pohonných hmot a částečně i potravin," uvedl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek s tím, že se v meziročním srovnání přiblížila k hranici dvou procent. Podle analytika ČSOB Petra Dufka je ovšem dopad vyšší daně u tabáku v odhadech velkou neznámou. Růst inflace k cílové hodnotě ČNB je podle něj pravděpodobný až ke konci roku v závislosti na rychlosti dalšího kola zdražování cigaret. Na růst cen měly v březnu podle odhadů vliv i pohonné hmoty.

Ke snížení nezaměstnanosti podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory přispělo teplé počasí, které nezvykle brzy odstartovalo sezónní práce. "Míra nezaměstnanosti se tak podle nás vrátila tam, kde byla v říjnu. Další pokles nás přitom ještě čeká během dubna a května," uvedl. Počet nezaměstnaných se podle analytika ČSOB Petra Dufka v dalších měsících nejspíše sníží těsně pod 400.000. "Významná část z tohoto počtu však je s ohledem na neflexibilní trh bydlení, rozdílné kvalifikační požadavky a sociálně štědrý stát na trhu práce jen obtížně umístitelná," dodal. Další pokles počtu nezaměstnaných bude podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla potvrzením, že ekonomika je ve fázi stabilizace, nikoliv útlumu, neboť generuje stále nová pracovní místa.

Autor: Peter Gabaľ