Ivan Přikryl: Informace o prošetřování kauz mají poškodit ČSSD

Informace o tom, že si ČSSD nechává prošetřit kauzy spojené s ODS, mají poškodit sociální demokracii a jejího předsedu Jiřího Paroubka. Sdělil to jeho spolupracovník a bývalý šéf úřadu vlády Ivan Přikryl. Zveřejnění této záležitosti dal do souvislosti s možností vládní spolupráce ODS a ČSSD. "Takové informace poškozují politickou stranu, poškozují Jiřího Paroubka. Teď, když si ty strany chtějí podat ruku, tak se vytahují takovéto aféry," uvedl Přikryl. Blíže to komentovat nechtěl.

ODS nabídla ČSSD účast ve vládě KDU-ČSL a Stranou zelených s tím, že tento kabinet by řídil zemi do poloviny roku 2008. Sociální demokraté byli nabídkou zaskočeni a vyžádali si do pondělka čas na rozmyšlenou. Zástupci ČSSD zatím k této nabídce byli poměrně skeptičtí. Přikryl zopakoval, že "ČSSD nevytváří a ani neplánuje vytvářet žádný tým, který by někoho osočoval, vytvářel kauzy vůči kterékoli politické straně". Strana má pouze smlouvy s několika právními kancelářemi, "v této záležitosti" s advokátní kanceláří Císař, Češka, Smutný a spol., uvedl Přikryl. Advokáti mají analyzovat informace o některých kauzách z poslední doby, jež se týkají jejich strany. "Všechny takovéto věci jsme předali advokátům a budeme reagovat tehdy, až budeme vědět, že máme právní podstatu, a ne jenom nějakou pomluvu," řekl Přikryl.

Zopakoval, že ČSSD měla po dva měsíce s firmou Tomáše Dvořáka "oficiální smlouvu" na zpracování analýz z otevřených zdrojů. Podle páteční Mladé fronty Dnes měl Dvořák vypracovat pro stranu zprávy o politických konkurentech. "Smlouva obsahovala zásadu mlčenlivosti, protože prostě nemáme zájem šířit pomluvy a neúplné informace. Po těch dvou měsících jsme dospěli k závěru, že takováto cesta nikam nevede, že musíme jít cestou práva, cestou důkazů," řekl k tomu Přikryl.