Izraelská policie zatkla podezřelého z atentátu na kasino v Praze

Izraelští policisté zatkli v pondělí muže podezřelého ze srpnového atentátu granátem na majitele kasina v centru Prahy, který se patrně odehrál na pozadí války gangů. Sedmadvacetiletého imigranta z bývalého Sovětského svazu, nyní izraelského státního příslušníka, zadrželi na podkladě mezinárodního zatykače od českého soudu.

České úřady už požádaly o vydání cizince ke stíhání do České republiky, řekl policejní prezident Jiří Kolář s tím, že je zatím stíhán jako uprchlý pro pokus o obecné ohrožení. K jeho jasné identifikaci pomohly i stopy DNA. Muž po sobě před odletem zanechal poblíž místa činu oblečení, paruku, pistoli a další funkční granát jugoslávské výroby. Izrael má prý na rozhodnutí o jeho vydání do České republiky 40 dnů.

Při srpnovém útoku granátem na vozidlo Assafa Abutbula bylo zraněno 18 lidí, převážně zahraničních turistů. Majiteli kasina se nic nestalo. Vedení policie nechtělo potvrdit a komentovat informace o tom, že šlo o zločin na objednávku ani možnou existenci dalších kompliců. Podle tisku byl možným zadavatelem atentátu Icik Abergil, jeden z nejvlivnějších bossů izraelského podsvětí, kterého minulý čtvrtek zatkla kvůli údajnému pašování narkotik v Amsterodamu nizozemská policie. Podle izraelského tisku jsou Abutbul s Abergilem členy dvou znesvářených klanů.

Podle Koláře teď nelze mnoho detailů případu zveřejnit, aby se nenarušilo vyšetřování, protože spousta otázek čeká na zatčeného. "Ale opravdu jsme zpětně měli možnost zrekonstruovat velmi přesně pohyb a aktivity této osoby po dobu, co byla na našem území," poznamenal s tím, že totožnost podezřelého byla odhalena pár týdnů po zločinu.

"Zatýkací akce byla výsledkem naší spolupráce s izraelskou policií," zdůraznil Kolář. Věří tomu, že jej Izrael ke stíhání do ČR vydá. U českého soudu by mu hrozilo osm až 15 let vězení. Trest by si ale zřejmě odpykal v Izraeli.