Jaroslav Starka a další muži byli obviněni v souvislosti s únosem a smrtí Lamberta Krejčíře

Šéf fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka a dalších šest mužů, kteří byli v úterý zadrženi v souvislosti s únosem a smrtí otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, bylo obviněno z trestných činů zbavení osobní svobody a loupeže. Starkův obhájce uvedl, že při domovních prohlídkách policie u jeho klienta nic nenašla, k obvinění samému se ale nechtěl vyjadřovat. Řekl, že Starka a jeho řidič při policejním zásahu utrpěli zranění na hlavě. Řidiči museli lékaři dokonce ránu na hlavě sešívat. Skupinu pozatýkala policie v úterý odpoledne. Při zásahu jim asistovala speciální jednotka i vrtulník. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová to zdůvodnila tím, že podezřelí byli nebezpeční lidé s vlastní ochrankou či neváhající použít zbraně.

Významný podnikatel Lambert Krejčíř zmizel na podzim roku 2002. Jeho syn tehdy pobýval ve vazbě a měl být za tři dny propuštěn. Podle policie skupina podnikatele unesla, odcizila mu větší množství peněz v hotovosti a také ho nutila uhradit dluhy jeho syna. "Podle dosud zjištěných informací došlo v průběhu 'únosu' inženýra Lamberta Krejčíře za doposud přesně nezjištěných okolností k jeho úmrtí a jeho tělo bylo ukryto na neznámém místě," uvedla Kosinová. Některá média uvádějí, že zemřel v kufru auta na srdeční zástavu. Informace o vzájemných vazbách zadržených mužů i pozadí smrti Krejčíře staršího údajně obsahuje také archiv nalezený u zastřeleného podnikatele Františka Mrázka. Loni v květnu se stal Starka terčem neúspěšného atentátu, kdy se jej někdo pokusil zastřelit.

Odsouzený podnikatel Tomáš Pitr - známý Starky i uprchlého Krejčíře - si ale myslí, že obvinění Starky a spol. nesouvisí s materiály objevenými v archivu Mrázka. Poukázal spíše na roli Libanonce Bechara. Podle Pitra jde o dlouholetého policejního konfidenta, který se prý podílel na dřívějším zatčení Radovana Krejčíře, působil v jeho kauze jako utajený svědek a také prý z vazební věznice vynášel od miliardáře motáky s pokyny pro jeho otce. "Jediný člověk, který věděl, kdy ten táta bude převážet peníze, byl pan Bechara, to znamená, že pan Bechara nejspíš musel dát někomu tip," řekl Pitr novinářům u soudu, který projednává žádost o obnovu jeho procesu, v němž byl pravomocně odsouzen na pět let do vězení za daňové delikty.

Ve fotbalovém klubu Marila Příbram panuje pobouření nad způsobem, jakým byl v úterý zatčen jeho šéf Jaroslav Starka. Na chodu klubu se však nic nezměnilo: na stadionu se normálně trénovalo a funkcionáři i hráči prohlašovali, že i bez přítomnosti muže číslo jedna bude klub fungovat. Od rána se v Příbrami horečně jednalo jak postupovat, aby celý případ co nejméně ovlivnil chod fotbalového klubu.