Járu Cimrmana přibližuje výstava v Muzeu hl.m.Prahy

Populárního českého vynálezce, světoběžníka a všeuměla Járu Cimrmana přibližuje od čtvrtka Muzeum hlavního města Prahy. Atraktivní výstavou upozorňuje na jubilejní 40. sezonu stejnojmenného divadla, které jeho rozvětvenou činnost neúnavně popularizuje. Mezi exponáty soustřeďuje stopy, které populární Jára zanechal snad ve všech oborech lidské činnosti.

Cimrmanův fenomén je už čtyři desítky let součástí české kultury. Zajímavá je fotografická dokumentace existence této scény, která prošla řadou jevišť od Malostranské besedy, Reduty a Braníka, přes strašnické divadlo Solidarita až po dnešní působiště v Žižkovském divadle. Sezonu v Praze zahájí Divadlo Járy Cimrmana 14. září tisící reprízou inscenace Vyšetřování ztráty třídní knihy.

"Tato výstava není první. Stálá je na Petříně, kde často přivádí do stavu bezradnosti zahraniční návštěvníky Prahy. Putovní výstava je zrovna teď v Jindřichově Hradci," řekl před vernisáží Zdeněk Svěrák. Výstavu v muzeu charakterizoval jako bilanční, jíž se cimrmanologové chlubí, čeho dosáhli.