Jiří Paroubek: Škrty v rozpočtu EU musejí snášet všichni, nejen nováčci

Případné škrty v rozpočtu EU na léta 2007 až 2013 musí snášet všechny členské země evropské pětadvacítky a nejen hlavně nováčci. Po setkání v Budapešti, na němž se šéfové vlád "visegrádské čtyřky" neshodli s britským premiérem Tony Blairem na jeho představě rozpočtu unie, to řekl český premiér Jiří Paroubek. "Pokud se mají snížit rozpočtové příjmy a budou se snižovat výdaje, tak by bylo dobré, aby byli zasaženi všichni, nejen nové členské země," zdůraznil Paroubek. Naznačil, že škrty by měly snášet zejména bohatší země EU. Je totiž podle něj v zájmu celé Evropské unie, aby se ekonomická úroveň chudších států přiblížila úrovni zemí dřívější evropské patnáctky. "Nepovažujeme za dobré, pokud by se za základ snižování braly výdaje, které jsou alokovány do nových členských zemí. Podle našich předběžných informací by to mohlo tvořit až 73 procent celého toho snížení," dodal. O konkrétních číslech se premiéři na setkání v Budapešti prý nebavili.

Podle dostupných informací počítá Británie se snížením rozpočtu z 1,06 na 1,03 hrubého národního důchodu EU, tedy o více než 20 miliard eur na sedm let. Většinu z této úspory, zhruba 16 miliard, představují škrty ve výdajích ze strukturálních fondů a z Fondu soudržnosti pro nové členské státy. Ty ale s takovým návrhem nejsou spokojeny. "Pokud se chceme dobrat nějakých závěrů, tak asi budeme muset k nějakým ústupkům přistoupit všichni. Na jedné straně Britové nebo Francie a na další straně Česká republika nebo Slovensko. Jde o to, aby se našla ta správná proporce mezi spravedlností a solidaritou," poznamenal Paroubek.

Britský premiér Tony Blair na schůzce nové země EU upozornil, že jejich hospodářský růst závisí také na přílivu zdrojů z unie. V případě, že rozpočtový výhled nebude dohodnut, podle něj hrozí, že se na něm členské státy unie nebudou schopny shodnout ani v příštím roce.