Jiří Paroubek varoval před důsledky zastavení schvalování euroústavy

Premiér Jiří Paroubek je přesvědčen o tom, že je v zájmu České republiky pokračovat ve schvalování evropské ústavy i po odmítnutí dokumentu ve Francii a Nizozemsku. V Poslanecké sněmovně varoval před tím, že zastavení ratifikace by znamenalo vážné oslabení integračního procesu a otevřelo by prostor nacionalismu. Poslanci si informaci Paroubkovy vlády o tom, jaké stanovisko bude tento týden hájit na summitu EU, vyžádali na návrh opoziční KSČM. Ministerský předseda potvrdil, že česká delegace v Bruselu navrhne prodloužení lhůty k dokončení ratifikačního procesu evropské ústavy až o dva roky. Původně se měly všechny státy "pětadvacítky" vyjádřit k textu ústavy do podzimu 2006.

Český premiér argumentoval tím, že Evropská unie by měla získat čas na reflexi a neměla by dělat ukvapená rozhodnutí, jakým je podle Paroubka pozastavení či úplné zastavení ratifikace. Zdůraznil, že podle principu rovnosti mají všechny státy unie právo vyslovit se k ústavní smlouvě bez ohledu na postoj ostatních. Připomněl i dohodu premiérů EU, že pokud smlouvu ratifikují čtyři pětiny států a jedna či více zemí bude mít při schvalování potíže, bude se touto otázkou zabývat Evropská rada.

Opoziční ODS považuje po dvojím "ne" euroústavu za mrtvý dokument a je pro ukončení ratifikace. Další schvalování odmítlo i vedení komunistů. Vládní lidovci navrhli do jednání summitu EU pozastavit informační kampaň, na níž kabinet letos vyčlenil 80 milionů korun.