Jsem dítě socialismu, neumím žebrat, zdůvodňuje Menzel svou pauzu

Dvanáct let uplynulo od posledního filmového počinu režiséra Jiřího Menzela. Už příští rok v březnu by se měl ale k natáčení vrátit. Čeká ho práce nad vytouženou látkou, adaptací románu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. "Jsem dítě socialismu, neumím prostě žebrat o peníze," vysvětluje Menzel dlouhou přestávku. "Jsme ve fázi příprav a v březnu bychom měli začít točit. Hledáme lokace, vybíráme herce a přepisujeme scénář," řekl Menzel novinářům ve Varšavě, kam zavítal na setkání s polskými filmaři. Největší potíž je podle něj v tom, že Hrabalova knížka je velmi obsáhlá. "Musíme z těch stránek vybrat to podstatné a to tak, aby to mělo plynulý děj, aby tomu rozuměli ti, kteří knížku nečetli, a aby ti, co ji četli, ji v tom filmu poznali," dodal.

Jeho posledním dílem pro stříbrné plátno byl příběh nazvaný Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. "Od té doby jsem se filmu bál, protože jsem nedostal takovou práci, aby to stálo za to. Dneska se totiž filmy dělají tak, že si na ně režisér musí sehnat peníze. To já jsem neuměl, takže jsem počkal na tu slušnou nabídku," podotkl s úsměvem.

Zfilmování Hrabalova románu navíc provázely letité spory o autorská práva. Menzel podle Hrabalových próz už natočil jednu z povídek Perličky na dně, Skřivánky na niti, Slavnosti sněženek a Postřižiny. Za filmové zpracování novely Ostře sledované vlaky získal v roce 1967 prestižního amerického Oscara.