Kapsch podal na ÚOHS další žalobu kvůli mýtnému tendru

Společnost Kapsch podala u Krajského soudu v Brně další žalobu na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli jeho rozhodování kolem mýtného tendru. Firmě se nelíbí, že úřad zamítl její návrh na zákaz plnění nové mýtné smlouvy, která je podle ní nezákonná. ČTK o tom informoval mluvčí Kapsche David Šimoník. Stát loni uzavřel smlouvu na provoz systému s konsorciem CzechToll/SkyToll. Současný provozovatel mýta jednu žalobu na antimonopolní úřad podal v únoru, a to kvůli jeho postupu při řešení námitek, které Kapsch měl proti podmínkám mýtného tendru. Podle společnosti úřad námitky dostatečně neprozkoumal. V nové žalobě rakouská společnost tvrdí, že smlouva, kterou ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) uzavřel loni v září s česko-slovenským konsorciem, je nezákonná. Podle podniku totiž v té době platilo předběžné opatření vydané ÚOHS, které státu zakazovalo smlouvu uzavřít, dokud nevyřídí všechny námitky proti tendru.

V soutěži na nového provozovatele mýta loni zvítězilo konsorcium společností CzechToll, které patří do portfolia nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, a společnosti SkyToll. Uspělo s nabídkou na desetiletý provoz za 10,75 miliardy korun. Nynější mikrovlnnou technologii chce vystřídat satelitní, nový systém by měl zahájit provoz letos v prosinci.

Policie kvůli podezření z korupce v mýtném tendru zasahovala na počátku března na několika místech, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch nebo v bytě místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Zatím nikoho ve věci neobvinila.