Karlovarská US-DEU požaduje odstoupení Petra Mareše z čela strany

Karlovarská Unie svobody - Demokratická unie požaduje rezignaci předsedy strany a vicepremiéra Petra Mareše. K okamžitému odchodu z vedení strany i z vlády jej vyzvalo krajské shromáždění strany. Hlavním argumentem jsou klesající volební preference.

"Po roce nového vedení nedošlo k žádné výraznější změně a nemůžeme se už dále tvářit, že se nic neděje," uvedl v neděli předseda US-DEU v Karlových Varech a města Zdeněk Roubínek. Podle něj není Mareš charismatickou a vůdčí postavou, která by měla stranu vést. Zároveň ale uznává, že je to jeden z nejslušnějších lidí, jaké kdy US-DEU měla.

"Hlasování o tomto razantním návrhu prošlo jenom o hlas 15 ku 14," řekl ČTK člen krajského i republikového výboru US-DEU Jan Duda. On sám navrhoval, aby se nejprve sešli všichni krajští zástupci a vytvořili společnou výzvu pro prosincový sněm strany.

"Představoval bych si v čele unie někoho mladého, který má blízko vládě a parlamentu, ale není spojen se současným kabinetem - někoho jako poslance Vrbíka," dodal Duda. Podle něj měla US-DEU už dříve po dohodě s krajskými organizacemi zvolit nového předsedu, podobně jako to nyní udělala KDU-ČSL. "To, co udělali lidovci, je stejný signál ve stejném duchu," uvedl Duda.

Okresní a krajské shromáždění na Karlovarsku zároveň podpořily poslance Tomáše Vrbíka, který oznámil, že nepodpoří návrh státního rozpočtu na příští rok. Vrbík, který ve sněmovně nahradil Hanu Marvanovou, nesouhlasí s rekordním schodkem rozpočtu a při prosincovém závěrečném schvalování pravděpodobně odejde z jednacího sálu.